Friday, November 11, 2005

Resipi...LAKSA SARAWAK

Bahan-bahan :
2 litre air
1 kilo dada ayam (di buang kulit)
600g udang sederhana
3 camB minyak
100g kacang tanah bakar/goreng tanpa minyak (dikisar)
1 kiub stok ayam
garam secukupnya
500 ml santan pekat (dari 1 1/2 biji kelapa)
1 paket mihun (direndam & dicelur)
1 keping telur dadar dari 3 biji telur (dihiris nipis)
200g taugeh (dicelur sebentar)
4 tangkai daun sup
Bawang goreng
6 biji limau kasturi (dibelah dua)

Bahan Kisar
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 biji buah keras
70g bijan
25 tangkai cili kering (direndam)
3 cm lengkuas
4 batang serai
30g belacan
2 camt biji ketumbar

Cara menyediakan:

1. Jerang air dalam periuk besar hingga menggelegak. Masukkan ayam dan rebus
15 minit atau hingga masak. Angkat ayam dan siat isinya, ketepikan
2. Rebus udang dalam air rebusan ayam sampai masak. Angkat dan kupas kulit
udang. Ketepikan udang dan simpan stok tadi
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
4. Masukkan ke dalam stok ayam/udang, bubuh kacang tanah. biar sampai
menggelegak.
5. Perlahankan api, renehkan untuk kira-kira 1 jam. Kemudian tapiskan stok
ke dalam periuk lain.
6. Campurkan kiub stok ayam serta garam secukup rasa.
7. Tuangkan pula santan pekat ke dalamnya dan masak lagi. Apabila
menggelegak, angkat dari api.
8. Untuk menghidang laksa, isikan mihun ke dalam mangkuk. Letak isi ayam,
sedikit udang, taugeh dan telur dadar.
9. Tuangkan kuah panas ke atas laksa. Sajikan panas-panas dengan daun sup,
bawang goreng dan perahan jus limau kasturi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|