Resipi...NASI RAWON
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Pemenang Kelima (Ruslan Jantan) - Kategori Nasi
Bahan-bahannya
100 ml minyak masak
1 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air untuk menggempukkan daging
300 gram daging tetel, dihiris nipis
2 camca besar kicap pekat
garam secukup rasa
5 -6 tangkai cili padi, dititik
80 gram bawang goreng
4 tangkai daun bawang
4 tangkai daun sup
150 gram tauge
sedikit sambal belacan
500 gram beras, dibersih dan disejat
2 helai daun pandan, disimpul
1.1 liter air
Bahan Kisar
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 biji buah keluak (seperti buah keras)
1 cm halia
Cara-caranya
1. Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan kisar menggunakan api sederhana panas.
2. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang, kacau sehingga naik bau.
3. Tuang masuk air secukupnya dan rebus daging tetel sehingga empuk. Apabila daging hampir empuk, bubuh kicap pekat.
4. Kacau sekali sekala sehingga daging empuk. Bubuh garam dan cili padi.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi. Tabur bawang goreng, daun bawang, daun sup, tauge mentah dan sambal belacan sebagai pembuka selera.
6. Untuk nasi: Jerang beas, daun pandan, air dan garam. Kacau sekali sekala sehingga mendidih. Apabila kering airnya, perlahankan api dan tutup periuk. Biar 8 - 10 minit atau sehingga nasi masak sempurna.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home