Monday, December 05, 2005

Resipi...NASI MADU

BAHAN2 :-

1 kg beras siam wangi (basuh & toskan)
1 tin susu cair
4 gelas air (saya gunakan cawan sukatan sebab tak pasti gelas besar mana....kalau agak2 macam tak berapa cukup airnya, boleh tambah. tapi, jangan banyak....beras siam wangi mudah lembik)
1/2 cawan madu
1 sudu besar rempah beriani (saya guna rempah serbuk...beli kat carrefour je)
100 gm minyak sapi
150 gm marjerin
garam secukup rasa
beberapa helai daun pandan (disimpul)
beberapa biji buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih & sedikit kulit kayu manis

BAHAN2 KISAR :-

2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia

BAHAN HIASAN (OPSYENAL) :-

bawang goreng

CARA2 :-

panaskan minyak sapi & marjerin hingga cair. tumis bahan kisar hingga wangi.
masukkan daun pandan, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis & rempah beriani.
masukkan air & susu cair, kacau seketika. kemudian, masukkan garam secukup rasa & madu.
setelah mendidih, masukkan beras & kacau sebati.
setelah kering, kecilkan api. biar sehingga nasi kering betul, kemudian kacau perlahan sehingga sebati.
tutup api & biarkan nasi selama 10 minit lagi.
sendukkan nasi ke dalam bekas hidangan, tabur bawang goreng & hidang.
Nota :-

kalau nak buat ala2 nasi hujan panas pun boleh. selepas langkah #6 di atas, titiskan sedikit pewarna hijau, kuning & merah atas nasi. biarkan. bila nak hidang baru dikosek2/digaul nasi yang dititiskan pewarna tadi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|