Resipi...TUNA LASAGNE
Sumber: Rancangan Kuih Raya 2005 bersama Tepung Blue Key & Star Brand
Bahan A
6 - 7 keping kulit lasagne
1/2 cawan keju parmesan, diparut
Bahan B (Intinya)
500 gram tuna
1 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 tin tomato
1/2 cawan pes tomato
1 sudu besar gula
1 sudu teh basil
1 sudu teh oregano
1 tin cendawan butang, dihiris
1 biji lada benggala merah/ hijau, dipotong dadu
1 sudu teh lada hitam
garam secukupnya
Bahan C (Sos Putih/ Sos Keju)
60 gram mentega
5 sudu besar tepung
5 cawan susu cair
1 cawan keju cheddar, diparut
Cara-caranya
1. Rebus kulit lasagne dengan sedikit minyak serta garam dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang hingga layu. Masukkan cendawan, lada benggala dan kacau seketika.
3. Masukkan tuna serta basil dan oregano, garam, gula serta lada hitam. Kacau rata.
4. Biarkan airnya kering sedikit.
5. Mentega dicairkan dan masukkan tepung. Kacau rata dan ketepikan dari api.
6. Masukkan susu cair dan masak sehingga pekat menggunakan api yang sederhana.
7. Apabila pekat, tutup api dan masukkan keju parut dan kacau rata.
Cara Melapis
1. Sediakan mangkuk tahan panas. Letakkan bahagian pertama tuna dan tuangkan sos diatasnya. Kemudian letakkan kulit lasagne.
2. Ulangi proses ini sehingga selesai dan pastkan sos keju dibahagian atas. Kemudian tabur keju parmesan dan bakar dengan kepanasan 160'C selama 1 jam.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home