Friday, January 13, 2006

Resipi... BIngka Agar agar Keju

Bahan-bahannya

4 biji telur
1/2 gelas tepong gandum
1/2 tin susu manis
1/2 gelas gula
3 gelas air
1 paket agar-agar serbuk (warna putih)
1 paket cream cheese (Philadelpia cream cheese)
200 gm mentega


Cara menyediakannya

1. Pukul telur hingga kembang, masukkan mentega pukul lagi hingga
sebati kemudian masukkan cream cheese dan pukul lagi.

2. Masukkan susu manis dan tepung kacau hingga rata.

3. Masak agar-agar dengan air dan gula sehingga larut dan mendidih.

4. Setelah larut campurkan agar-agar tadi kedalam adunan tepung.

5. Alas acuan dengan kertas minyak setelah itu tuangkan adunan tadi
dan
bakar.

PERINGATAN

1. Adunan tadi hendaklah ditapis supaya tidak bergentel-gentel.

2. Acuan tadi hendaklah di masukkan kedalam acuan yang berisi air
(caranya seperti double boil) supaya bingka tersebut tidak merekah.

3. Boleh menggunakan acuan mengikut ukuran kesukaan masing-masing.

Saya menggunakan acuan 9 X 9 X 2

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|