Friday, January 13, 2006

Resipi...KEK LOBAK MERAH DAN WALNUT BERAISING OREN

Bahan Bahan


4 biji telur
¾ cawan minyak jagung
390 gm gula halus
255 gm tepung
½ s/kecil garam
1 s/kecil serbuk kulit kayu manis
¾ s/kecil soda penaik
¼ s/kecil serbuk penaik
455 gm lobak merah (diparut)
75 gm kacang walnut (dicincang)


Cara Menyediakannya


1. Dengan mesin pengadun pukul putih telur sehingga kembang,
masukkan minyak sedikit demi sedikit, rendahkan kelajuan dan
tambah gula, pukul pada kelajuan tinggi selama 3-4 minit sehingga
adunan naik 2 kali ganda. Kemudian baru masukkan kuning telur.

2. Ayak bersama tepung, garam, serbuk kunyit kayu manis, soda
penaik dan serbuk penaik, masukkan ke dalam adunan telur, kaup
dan balikkan lobak merah dan kacang walnut dan kacau rata.

3. Tuang adunan ke dalam acuan kek 25 cm bergris dan bertepung,
bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 40 minit.


Bahan Bahan (Aising Keju Krim Oren)

220 gm keju krim
60 gm mentega tanpa garam (dilembutkan)
1 s/kecil esen vanilla
130 gm gula halus
1 biji buah oren (diparut kulit)
1 s/kecil jus buah oren
3 s/besar susu
sedikit pewarna kuning


Bahan Hiasan

Parutan lobak merah
Hirisan buah oren


Cara Menyediakannya

1. Dengan mesin pengadun berkelajuan rendah pukul keju krim,
sedikit demi sedikit masukkan mentega, campur esen vanilla, gula
serbuk, parutan kulit oren, jus oren dan susu, tanpa terlebih
mengadun, kacau sehingga adunan tidak berbintil-bintil dan boleh
disapu.

2. Sapu krim ke atas kek dan hiaskan dengan parutan lobak merah
dan hirisan buah oren.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|