Resipi...LAKSA KEPALA IKAN
Sumber: Marigold
Bahan-bahannya
1 ikan Garoupa besar, asingkan tulang dan isi, ketepikan bahagian kepala
100 gram kacang soya, direndam
1.5 liter air
6 hiris halia
500 gram mee laksa
300 gram sawi
50 gram daun bawang
garam dan lada putih secukup rasa
3 sudu kecil kicap cair
3 sudu besar minyak masak
200 ml susu cair full cream
5 cili merah, hiris halus dan masukkan kedalam 10 sudu besar kicap cair
Cara-caranya
1. Untuk memasak sup, rebus tulang ikan, kacang soya dan 3 hiris halia dalam 1.5 liter air selama kira-kira 30 minit sehingga air menjadi separuh.
2. Keluarkan tulang. Masukkan lada putih, garam dan kicap cair pada sup. Rebus selama 10 minit.
3. Didalam kulai , tumis lebihan halia selama 5 minit. Keluarkan halia dan masukkan minyak tadi kedalam sup.
4. Campurkan susu cair full cream kedalam sup. Rebus lagi selama 5 minit menggunakan api kecil.
5. Perap isi ikan dan kepala dengan lada putih dan garam. Goreng sehingga masak.
6. Rebus mee laksa dan sawi sehingga masak. Masukkan ke dalam mangkuk bersama kepala ikan. Tuang kuah.
7. Hias dengan daun sup . Hidang dengan kicap bersama cili yang telah dihiris.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home