Resipi...CHOCOLATE CAPPUCCINO CHEESECAKE
Bahan Base :
125gm serpihan biskut digestive
2 sudu makan brown sugar atau palm sugar
90gm mentega tawar
Bahan-Bahannya :
375gm cream cheese dibiarkan dalam suhu bilik
125gm gula kastor
2 biji telur
1 sudu makan kopi instant dilarutkan dalam 4 sudu makan air panas
½ sudu teh serbuk kayu manis
150 dark cooking chocolate dicincang kasar dan dicairkan
Bahan Topping :
Whip cream
Serbuk coklat
Badam di hiris tipis
Cara Membuatnya :
Sediakan loyang. Panaskan ketuhar pada suhu 170 ° C.
Campur semua Bahan Base. Gaul rata hingga sebati.
Tuang ke dalam loyang sambil ditekan-tekan dengan belakang sudu hingga
padat menutupi bahagian bawah loyang. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Pukul cream cheese dan gula hingga lembut.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan hingga rata.
Masukkan kayu manis dan larutan kopi. Gaul rata.
Masukkan coklat yang telah dicairkan. Gaul rata dan tuang ke dalam loyang
berisi biskut.
Bakar dengan cara au bain marie lebih kurang selama 60 minit.
Matikan ketuhar, setelah adunan mengeras tetapi bahagian tengahnya, lebih
kurang 5cm diameter masih basah. Biarkan pintu tertutup hingga cake
betul-betul sejuk.
Bungkus cake dengan cling wrap, simpan dalam peti sejuk.
Hias dengan whip cream dan hirisan badam sesudah cake dikeluarkan dari loyang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home