Thursday, March 30, 2006

Resipi...Coklat Peanut Butter

sumber:sajian jelita

Bahan-Bahan:
25 gm mentega
50 gm mentega kacang (kasar)
6 camca besar serbuk biskut manis/digestif
65 gm gula aising 200 gm coklat masakan
25 gm mentega
Cawan kertas secukupnya

Cara:
Panaskan mentega dan mentega kacang hingga cair. Angkat dari api dan masukkan
serbuk biskut dan gula aising ke dalam mentega. Kacau rata. Bulat-bulatkan
adunan mentega kacang seperti guli, buat 25 biji. Ketepikan. Masukkan coklat
masakan bersama 25 gm mentega ke dalam mangkuk. Letakkan mangkuk di atas
periuk berisi air mendidih. Kacau sekali-sekala hingga coklat cair. Masukkan
secamca teh coklat cair ke dalam cawan kertas dan pusing-pusingkan cawan
kertas supaya coklat rata di dalamnya. Biar hingga coklat keras. Kemudian
bubuh mentega kacang ke dalam acuan tadi, tuang coklat cair hingga penuh cawan
kertas. Sejukkan hingga keras. Apabila coklat keras, bolehlah dikeluarkan dari
cawan kertas dan hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|