SOTONG SUMBAT
1 kilo sotong (anggaran 6 in panjang)
200 gm beras pulut (rendam selama satu jam)
½ biji kelapa, ambil santan pekat
10 ulas bawang merah dihiris halus
2 batang serai
1 keping asam keping
½ suduteh gula
½ suduteh halba
garam secukup rasa
Bahan blender : 10 ulas bawang merah, ½ inci halia, 1 batang serai
Masukkan santan, bahan blender, bawang hiris, halba dan serai ketuk dan asam keping ke dalam periuk. Panaskan dan kacau hingga naik minyak.
Sementara itu bersihkan sotong dan sumbat dengan beras pulut yang telah direndam. Sumbat pulut tadi sebanyak 1/3 daripada badan sotong. Kemudian rebus sotong yang telah disumbat itu selama 45 minit (dalam periuk lain). Setelah masak, masukkan sotong rebus tadi ke dalam kuah santan dan perasakan gula dan garamnya dan masak selama 20 minit. Angkat dan hidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home