Monday, March 19, 2007

KUNG PAO CHICKEN

Sumber– Cranko@cari

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu / nak guna ikan atau daging pun boleh tepung jagung garam - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar
2 sediikit 3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air minyak tuk menumis garam - kalau perlu

Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. M
asukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|