Tuesday, August 09, 2005

Resipi...GULAI KETAM DAN NENAS

GULAI KETAM DAN NENAS

Bahan-Bahan:
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
1/2 biji nenas -[dipotong kecil dan nipis]
4 cawan santan [1 biji kelapa]
4 ulas bawang merah - dihiris
3 sudu besar rempah lemak/ikan
minyak
garam

bahan tumis -mayang
3 ulas bawng merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 s/k halba campur
daun kari

Cara:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali bahan tumis.
2. Masakkan sehingga mendideh.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
4. Curahkan bahan tumis yg dah wangi tu dan minyak dalam periuk yg masak kuah tu.Tutupkan periuk dan biarkan.
5. Bila nak menghidang baru kacau rata dan hidangkan bersama nasi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|