Monday, October 03, 2005

Resipi...BREAD PUDDING WITH APPLES

Bahan-bahannya
6 biji epal hijau
100 gram + 100 gram mentega, dilembutkan
2 sudu besar gula
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
2 bantal roti perancis
1/4 cawan kismis
4 biji telur
4 cawan susu segar
2/3 cawan gula kaster
2 sudu teh esen vanilla
secubit serbuk buah pala

whipped cream, untuk hiasan

Cara-caranya
1. Kupas kulit epal, buang intinya dan potong dadu besar. Cairkan 100 gram mentega di atas kuali. Masukkan epal, gula dan serbuk kayu manis. Masak diatas api sederhana selama 10 minit, dikacau selalu.
2. Kulit roti dibuang dan potong dadu 2cm. Sapukan loyang setinggi 2 1/2 inci dengan lebihan 100 gram mentega.
3. Campurkan roti, kismis, epal dan jus dari epal yang dimasak tadi dan tuangkan kedalam loyang pembakar.
4. Didalam bekas berasingan, pukul telur, susu, gula dan esen vanilla bersama serbuk buah pala. Tuangkan keatas roti dan epal.
5. Letakkan loyang dikedalam loyang besar yang diisi dengan air suam setinggi 2.5cm (Steam Bath). Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 darjah C selama 1 1/2 - 2 jam sehingga pudding masak. Hidangkan panas bersama whipped cream.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|