Monday, October 03, 2005

Resipi...LASAGNE DAGING

Bahan-bahannya
250gm pasta lasagna
500gm keju mozarella -diparut
50 gm keju parmesan -diparut

Bahan Sos Merah
1 biji bawang -cincang halus
250gm daging cincang
1 -2 ulas bawang putih - cincang halus
1 tangkai celery -cincang halus
1 batang lobak -diparut
1/4 cawan daun basil
1 sudu makan oregano

LASAGNA DAGING
1 tin tomato
1/2 tin tomato puree
garam dan lada sulah

BAHAN SOS PUTIH
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar
10 biji lada hitam segar
1/4 biji buah pala, tumbuk bersama lada hitam

Cara-cara membuat sos merah


Tumis bawang dan bawang putih, masukkan daging dan goreng hingga kekuningan. Masukkan tomato dan tomato puree, lobak, celery, daun basil,garam dan lada sulah. Masak perlahan-lahan selama 20minit, sehingga sayur menjadi lembut.

Cara-cara membuat sos putih
Cairkan mentega, taburkan tepung, kacau berterusan, sehingga rata. Masukkan susu, kacau lagi.sehingga pekat dan berkrim.

Cara-cara membuat LASAGNA DAGING
Siapkan loyang pembakar. Senduk sedikit sos merah dan ratakan di loyang pembakar. Masukkan beberapa titik mentega, susun pasta lasagna, dan bubuh sos merah. Taburkan keju mozarella dan mentega.Susun satu jalur pasta lagi, dan ulang proses yang sama, sehingga semua bahan selesai. Lapisan atas,tabur keju mozarella dan parmesan dan minyak zaitun. Bakar selama 20 minit pada suhu 200` C.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|