Wednesday, October 12, 2005

Resipi...CREAM CHEESE GEMS

Bahan-bahannya
1/2 cawan mentega
113 gram krim keju, suhu bilik
1 cawan gula kaster
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh parutan kulit lemon
1 cawan tepung serbaguna

30 biji badam, dikupas kulitnya dan dibakar untuk hiasan

Cara-caranya
1. Pukul mentega dan krim keju bersama gula sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan parutan kulit lemon, gaul sebati. Masukkan pula tepung dan gaul adunan hingga sebati.
2. Dengan menggunakan sudu adunan dibentukkan bulat dan diatur atas loyang pembakar, jarak antara biskut 5cm. Hiaskan atasnya dengan badam dan bakar pada suhu 175 darjah C selama 12 minit atau sehingga tepi biskut kekuningan. Tunggu ia sejuk barulah boleh disimpan di dalam bekas kedap udara.

Sumber: Chef Wan

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|