Tuesday, October 11, 2005

Resipi...AYAM PORTUGIS

Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
4 sudu makan biji sawi, dikisar
1 biji kelapa parut, diperah satu mangkuk santannya
2 biji bawang besar, dihiris
4 biji lada merah, dibelah dua
sedikit cuka atau air limau kasturi
4 biji bawang merah, dihiris
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

(bahan dibawah dikisar)
20 batang cili kering
20 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 batang serai

Cara-caranya
Panaskan minyak. Goreng hirisan bawang merah. Masukkan rempah kisar dan tumis sehingga naik aromanya. Masukkan biji sawi dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan santan. Bila kuahnya mula mendidih, masukkan cuka atau air limau kasturi. Masak sehingga kuahnya pekat. Masukkan pula bawang hiris dan cili merah, balik-balikkan dan angkat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|