Tuesday, October 11, 2005

Resipi...KARI KURAU KERING

Sumber: Mumtaj Begum Bte Omar

Bahan-bahannya
1 paket ikan kurau kering, isi dan tulang
segenggam udang kering, direndam dalam air panas
3 sudu teh rempah tumis
5 pelepah daun kari
6 batang lada kering, dibelah dua
10 sudu makan bawang kisar
2 sudu makan bawang putih kisar
1/2 jari halia dititik
5 biji tomato, dibelah 4
1 biji kentang, dibelah 4
4 sudu makan serbuk rempah kari ikan
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan halus
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk lada putih
4 cawan air
1 batang lobak putih, hiris panjang 4 cm
1 batang lobak merah, hiris panjang 4 cm
2 batang terung, belah 4
10 batang kaacng panjang, dikerat 4 cm
1/2 cawan kacang parang
3 sudu makan asam jawa
1/2 cawan santan
minyak untuk menumis
sedikit garam jika perlu

Cara-caranya
Rendam kacang parang semalaman dan rebus dengan air dan sedikit minyak sehingga empuk. Asam jawa diramas dengan 1/2 cawan air untuk mendapatkan air asam pekat. Udang kering ditumbuk. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis, daun kari dan lada kering sehingga meletup-letup. Masukkan bawang kisar, dan tumis lagi selama 2 - 3 minit. Masukkan bawang putih, halia titik dan tumis sehingga wangi. Masukkan tomato dan masaklah selama 5 minit. Pastikan periuknya bertutup dan apinya kecil. Setelah 5 minit, buka tutup periuk dan biarkan rempahnya masak selama 2 minit lagi. Tuangkan air. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan lobak putih, kentang, lobak merah dan masak lagi sehingga sayurnya setengah masak. Masukkan pula kacang parang, air asam pekat dan santan. Tunggu sehingga mendidih, barulah dimasukkan ikan kering, udang kring dan masukkan juga terung dan kacang panjang. Masak lagi sehingga sayurnya lembut dan ikannya masak. Untuk menyedapkan lagi, masukkan beberapa batang lada hijau dan merah Kuahnya tidak boleh terlalu pekat. Masukkan sedikit garam, jika perlu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|