Resipi...TARTLETT BUAH-BUAHAN
Sumber: Siti Mastura Alwi
Bahan-bahannya
Bahan Pastry
350 gm mentega
130 pastry margerine
240 gm gula icing
2 biji telur
730 gm tepung gandum, diayak
secubit garam, diayak
1 sudu teh esen vanilla
Untuk alas tartlett
250 gm chocolate block, dicairkan melalui cara double boil
Bahan Krim Custard
1 kotak susu segar
(1000ml dibahagikan dua)
Bahan A
500 ml susu segar
100 gm gula
100 gm mentega
Bahan B
500 ml susu segar
80 gm tepung custard
2 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna kuning
secubit garam
(kacau dan tapis kesemua bahan B)
Cara-caranya
Peraturan membuat pastry
Pukul mentega, margarine dan gula icing hingga kembang. Masukkan telur satu persatu serta esen vanilla. Kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga rata. Sejukkan adunan ini dipeti sejuk (sekurang-kurangnya 1/2 jam) sebelum menerapnya. Canai adunan, terap dan isikan kedalam acuan tartlett. Cucuk adunan ini dengan garfu sebelum membakar. Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah C selama 20 minit atau sehingga agak kuning-kekuningan.
Apabila sudah masak, biarkan ia sejuk sebelum disapu dengan coklat yang sudah dicairkan pada dasarnya. Isikan tartlett ini dengan krim custard dan hiaskan dengan buah-buahan mengikut citarasa anda seperti peach, strawberry, kiwi dll.
Cara membuat Krim Custard
Masak Bahan A hingga mendidih. Kacau Bahan B rata dan masukkan kedalam Bahan A dan didihkan lagi hingga masak.
Menyediakan Gel
Sedikit apricot gel atau piping jelly - dimasak dengan air sedikit dan disapukan keatas buah-buahan supaya ia kelihatan kilat dan menarik.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home