Resipi....TEMPE BERSENGIT
Sumber: Hajjah Saodah Bte Mohd Salleh
Bahan-bahannya
12 keping tempe
1 liter santan dari 1 biji kelapa parut
2 atau 3 sudu makan lada boh
3 sudu makan rempah kari daging
1 batang serai, dititek
1 jari lengkuas, dititek
1 keping asam gelugur
2 genggam bawang goreng
(bahan dibawah dikisar)
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
4 biji buah keras
Cara-caranya
Tumis bahan kisar, lada boh, rempah kari, serai dan lengkuas sehingga naik aromanya. Masukkan santan dan asam.. Kacau rata dan didihkan sehingga rempahnya sebati. Taburkan sedikit garam dan masukkan tempe. Bila rempahnya pekat sedikit balekkan tempenya. Masak lagi sehingga rempahnya pekat lagi dan balekkna tempenya sekali lagi. Apabila rempahnya pekat, matikan api. Semasa menghidang taburkan bawang goreng. Tempenya tidak boleh dibalek-balekkan selalau, sebab ia lembut dan mudah pecah. Cukup setakan membalekkannya dua kali.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home