Tuesday, October 11, 2005

Resipi...MEE PALEMBANG

Sumber: Adidah Anang

Bahan-bahannya
1 kg mee kuning yang lebar
300 g sawi
150 g daging cincang
150 g udang hidup, dibuang kulitnya
150 g sotong, dihiris
8 biji bawang merah, dihiris
4 sudu makan lada kisar
4 sudu makan sos tomato
secukup air rebusan daging
secukup minyak
garam secukup rasa

*bahan dibawah ini dikisar
2 cm halia
5 biji bawang merah
1 sudu teh lada putih

Untuk hiasan
lada jeruk
hirisan telur dadar/ daun sup/ daun bawang
bawang goreng

Caranya
Tumis bawang hiris sehingga wangi. Masukkan rempah kisar dan biarkan sehingga rempahnya garing sedikit. Masukkan sotong dan daging. Biarkan sebentar. Apabila lembut, masukkan pula udang. Gaul rata dan bila udangnya masak, baru masukkan sos tomato, mee, sawi dan garam. Balik-balikkan sehingga rata dan masak. Jika kekeringan, masukkan sedikit air rebusan. Hidangkan dengan lada jeruk, telur dadar, bawang goreng dan hirisan daun sup/ daun bawang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|