Resipi...ACAR LIMAU
Sumber: Hajah Azarah Abdul Majid
Bahan-bahannya
2 kg limau nipis
1/2 kg cili padi
500 gram halia, dihiris halus
500 gram bawang putih, dibelah 4
1 botol cuka
200 gram lada kering, dikisar kasar
1 1/2 kg gula pasir, jika hendak manis lebihkan
200 gram asam Jawa
200 gram jintan manis
200 gram jintan putih
(jintan manis dan putih disanggar dan dikisar)
40 gram halba
50 gram biji sawi
(halba dan biji sawi dikisar)
500 gram kismis, 1/2 bahagian dikisar
1 liter minyak
garam secukup rasa
Cara-caranya
Limau nipis dicuci bersih dan dimasukkan kedalam air yang mendidih selama 5 minit. Toskan dan belah 4 jangan putus. Masukkan garam dicelah-celah isi limau. Atur didalam pasu dan perap selama 3 atau 4 hari. Setelah itu dijemur setiap hari dengan pasunya sekali, selama 26 hari dibawah mata hari. Cili padi, halia dan bawang putih diperap dengan 1 botol cuka selama seminggu, kemudian ditapis. Air cukanya jangan dibuang. Panaskan minyak dalam kuali. Gaul rata kismis kisar, jintan manis serta jintan putih, lalu ditumis selama 5 minit. Sementara itu ramas asam jawa dengan perapan air cuka serta 1 cawan air. Tapis. Masukkan air asam ini kedalam rempah yang ditumis dan masaklah selama 20 minit. Setelah itu masukkan halia, bawang putih dan cili padi. Masak lagi selama 10 minit dan masukkan gula. Kacau rata. Masukkan limau, yang telah diperap selama sebulan, bersama-sama baki kismis dan kacau rata. Akhir sekali masukkan halba dan biji sawi dan kacau lagi sehingga rata. Matikan api. Apabila ia benar-benar sejuk, baru boleh dimasukkan kedalam botol dan disimpan.
Panduan
Limaunya hendalah diperap lebih awal. Setelah 23 hari limau diperap, baurlah diperap pula halia, cili padi dan bawang putih dengan 1 botol cuka. Dua perkara ini perulu dilakukan dahulu, sebelum acarnya dimasak.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home