Tuesday, October 11, 2005

Resipi...UDANG KOTA GADING

Sumber: Hajjah Rafeah Rubaii

Bahan-bahannya
1 kilo udang besar (dicuci bersih, gunting muncung tajamnya dan ekor, toskan)
8 biji belimbing buluh
6 batang bunga kantan dibelah dua
4 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa parut
30 batang lada padi dicuci bersih buang batangnya
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 helai daun limau purut
2 sudu teh asam diramas dengna 1/2 cawan air
1 sudu teh gula pasir
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
12 batang lada merah
2 biji buah keras
4 hiris lengkuas
4 hiris halia
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
2 sudu makan ketumbar

Cara-caranya
Panaskan minyak. Tumis rempah kisar sehingga garing dan naik minyak. Masukkan udang, daun limau purut, hirisan bawang, bunga kantan, santan, air asam, garam dan gula. Masak sehingga pekat, baru masukkan lada padi dan belimbing. Enak dimakan dengna nasi putih.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|