Resipi...SAMBAL KETAM
Sumber: Mumtaj Begum
Bahan "A" - Dikisar Halus
15 batang lada merah
10 batang lada kering
3 biji bawang besar
1/2 jari kunyit basah
4 biji buah keras
1 sudu makan halia cincang
1 sudu makan bawang putih cincang
2 biji tomato
Bahan "B"
15 ekor ketam bunga - disiang dan cuci bersih
1 genggam daun pudina
1 genggam daun ketumbar
1/2 biji lemon, perah jusnya
1 cawan air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara-caranya
Panaskan minyak dan tumis rempah kiasr sehingga bangkit aromanya. Masukkan daun pudina dan daun ketumbar. Tumis lagi selama 2 minit. Tuangkan air dan masukkan garam. Biarkan mendidih. Kacau sedikit sehingga kuahnya pekat. Masukkan ketam dan gaul rata selama 2 atau 3 minit. Masukkan jus lemon, kacau sehingga rata. Balek-balekkan sehingga ketamnya masak dan kuahnya pekat. Enak dimakan dengan nasi putih atau roti.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home