Tuesday, October 11, 2005

Resipi...TAHU TELUR HOT PLATE

Bahan-bahannya
1 plastik tahu, dipotong bulat
2 biji telur
1 sudu makan cili boh
1/2 sudu makan udang kering, dikisar
1/2 sudu makan bawang putih, dikisar
1 biji bawang besar, dibelah emat
1 biji lada merah dibelah dua
10 udang yang sedang besarnya, dibuang kulitnya
beberapa potong bunga kobis, lobak merah dan cendawan butang
1/2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan sos tomato
1/2 sudu makan kicap hitam
garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-caranya
Pukul satu biji telur dalam mangkuk. Kemudian masukkan tahu telur yang telah dipotong keadalamnya Goreng tahu yang bersalut telur dalam minyak panas, masukkan satu demi satu. Apabila tahu kuning, angkat dan ketepikan. (Jangan goreng terlalu lama, nanti ia akan mengecut dan bentuknya tidak cantik)

Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang putih hingga naik baunya, masukkan cili boh, udang kering, bawang besar, lada merah, udang dan bahan-bahan yang lain. Bila udangnya sudah masak barulah masukkan tahu.

Goreng sebiji telur yang sudah dipukul. Gunakan telur goreng ini, sama ada untuk menutup sajian tahu talur atau sebagai alas hidangan. Ia boleh juga digunakan untuk membungkus hidangan yang sudah masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|