Thursday, October 27, 2005

Resipi...Ikan Cencaru Sumbat

Bahan2:
Ikan Cencaru (dibelah dibhgian atas perut)
1 biji kelapa parut
1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
3 batang serai (dihiris halus)
50sen cili api(ditumbuk)
5-6 ulas bawang kecil(ditumbuk)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
sedikit belacan
2bj limau nipis (ambil airnya)
sedikit garam
sedikit ajinamoto


Cara:
Tumbuk kunyit hidup,cili api,bawang merah,belacan,serai,dan akhir sekali kelapa.Kemudian taburkan daun kunyit.Kemudian digaul dan campurkan air limau nipis,garam dan ajinamoto.Sumbatkan inti ini di bahagian badan ikan yang telah dibelah bahagian atasnya.Goreng sehingga garing.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|