Resipi...PUTU BAMBU
Sumber :Diana Arshad
Bahan-Bahannya :
260gm tepung beras direndang
1/3 cawan air
1 camca garam
1½ cawan kelapa parut
1 cawan gula merah
Hirisan-hirisan pisang masak
Air limau nipis direnjiskan ke atas hirisan-hirisan pisang
Cara Menyediakan :
Renjiskan sedikit garam ke atas tepung.
Gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan 1 cawan kelapa parut dan gaulkan hingga rata.
Secara berselang-seli sudukan 2 camca kelapa yang selebihnya dan campurkan putu
ke dalam satu batang buluh, bergaris pusat 8cm.
Isikan kesemuanya hingga habis.
Jika tidak terdapat buluh. Isikan campuran putu ke dalam sebuah acuan bulat yang
dialaskan dengan kelapa yang selebihnya.
Kukus selama 10 minit, atau hingga masak.
Hidangkan panas-panas dengan gula merah dan pisang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home