Resipi...KARI KOFTA
minyak banyak untuk menggoreng
Bahan Kofta
500 gram daging cincang
2 keping roti putih kering (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (dincincang)
halia sebesar ibu jari (dicincang)
1 sudu teh lada kering (ditumbuk)
1 biji telur (dipukul)
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa
Bahan Kuah
1 sudu teh ketumbar biji (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 biji tomato besar (dipotong-potong)
300 ml air rebusan daging
300 ml tairu
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
1. Campurkan semua bahan kofta hingga rata, bulat-bulatkan sebesar guli besar. Goreng didalam minyak yang banyak hingga kuning, angkat dan toskan.
2. Pijarkan minyak dan tumis bawang hingga layu.
3. Masukkan tomato, bahan tumbuk, air rebusan daging dan tairu dan biarkan mendidih perlahan-lahan selama 15 minit.
3. Masukkan kofta daging dan garam secukup rasa. Tutup dan biarkan mendidih perlahan-lahan hingga daging empuk.
4. Angkat dan hidangkan dengan nasi
0 Comments:
Post a Comment
<< Home