Tuesday, November 15, 2005

Resipi...NASI KERABU KUNING

Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Pemenang Keempat (Muharni Mustafar) - Kategori Nasi

Bahan-bahan Nasi
1 cm kunyit, ditumbuk halus
2 helai daun pandan, disimpul
1 batang serai, dititik
5 helai daun limau purut
1 kg beras, dibersih dan disejat
2 liter air
garam secukupnya

Cara untuk Nasi
Masukkan semua bahan di dalam periuk dan tanak nasi seperti biasa.

Bahan Sambal
2 camca besar minyak masak
500 ml santan daripada 1 biji kelapa
garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar
10 biji bahan merah
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering, direndam
2.5 cm halia
1 batang serai

Cara untuk Sambal
1. Panaskan minyak didalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga berbau.
2. Apabila bahan tumis garing, masukkan santan. Apabila mendidih masukkan gula dan garam.
3. Kacau sehingga terbit minyak kemudian angkat.

Bahan Kerabu
320 gram kelapa parut putih
5 ekor ikan kembung, direbus dan diambil isinya
garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar/ Tumbuk
5 biji bawang merah
2 cm halia
1 batang serai

Cara untuk Kerabu
Goreng kelapa sehingga perang dan campurkan isi ikan dan bahan kisar. Rasa garam dan gulanya.

Bahan Ulam
tauge, daun kesum, kacang panjang, timun, bunga kantan, budu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|