Resipi...NASI KETAM LABU MANIS
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Pemenang Kedua (Abdul Wafriy Abdul Wahab) - Kategori Nasi
Bahan-bahannya
1 camca besar minyak masak
2 biji tomato, dipotong dadu 1 cm
250 ml air
4 ekor ketam
1.25 liter air
5 camca besar minyak sapi
3 helai daun pandan, disimpul
200 ml susu cair
garam dan gula secukup rasa
800 gram beras basmathi, dibersih, disejat dan digoreng sebentar tanpa minyak
200 gram labu manis, dipotong dadu 1.5cm
2 tangkai daun pudina
1 camca besar dadih perisa asli
daun pisang
Bahan A (Dikisar)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Rempah Tumis
5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 biji pelaga
Hiasan
cili merah, daun salad, gajus bakar, bawang goreng
Cara-caranya
1. Panaskan minyak didalam kuali. Goreng tomato sehingga wangi kemudian angkat dan kisar bersama 250 ml air.
2. Rebus ketam bersama 1.25 liter air. Ambil isinya dan simpan air rebusannya.
3. Panaskna minyak sapi di dalam periuk dan masukkan Bahan A, rempah tumis dan daun pandan. Kacau sehingga garing dan naik bau.
4. Kemudian masukkan air rebusan ketam, susu cair, tomato kisar, gula dan garam.
5. Apabila mendidih, masukkan beras, labu manis, daun pudina dan isi ketam.
6. Apabila nasi mendidih, masukkan dadih dan kacau. Tanak nasi sehingga kering airnya. Letak daun pisang diatas nasi dan tutup periuk. Biarkan sehingga nasi masak.
7. Tabur bahan hiasan ketika menghidang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home