Resipi...NASI TOMATO AL-HABSHI
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Sumbangan: Sharifah Khiratunisa Ben Shehab - Kategori Nasi
Bahan-bahannya
125 ml minyak sapi
2.4 liter air
185 gram (1 tin) puri tomoto
1 kg daging kambing, dihiris dan direbus sehingga empuk
125 ml susu cair
1 1/2 kg beras basmathi, dibasuh dan disejat
400 gram lobak merah, dipotong
200 gram bendi, dipotong
garam secukupnya
Bahan Kisar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
2 camca besar rempah kari daging
Rempah Tumis
3 biji bawang besar, dihiris
5 kuntum cengkih
5 cm kulit kayu manis
3 biji pelaga
Bahan dihiris 2cm
5 tangkai daun pudina
6 tangkai daun ketumbar
6 tangkai daun bawang
5 tangkai daun sup
Cara-caranya
1. Panaskan minyak sapi didalam periuk. Masukkan bahan kisar dan rempah tumis, kacau sehingga garing.
2. Masukkan air, puri tomoto dan daging. Biarkan mendidih.
3. Bubuh susu, semua daun yang dihiris, beras, lobak, bendi dan garam. Kacau sekali sekala sehingga kering airnya.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Masak sehingga nasi elok sempurna.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home