Monday, December 19, 2005

Resipi...KEK MEKAR SETAMAN

Sumber: Rancangan Kuih Raya 2005 bersama Tepung Blue Key & Star Brand

Bahan Kek
200 gram tepung halus lagi putih BlueKey
180 gram gula halus
150 gram mentega
35 gram air sejuk
6 biji telur
1 sudu teh perasa vanilla
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh pewarna coklat
1 sudu besar pes coklat/ emulco

Bahan Filling
1 tin blueberi
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula
* bahan diatas dimasak sehingga pekat

Bahan Krim
500 gram creamlite/ majerin icing
300 gram gula aising
* bahan diatas dipukul bersama hingga kembang

Bahan coklat/ glaze
455 gram coklat mohrenglanze
110 gram crisco
* bahan diatas dicairkan bersama

Cara-caranya
1. Pukul semua bahan kecuali mentega, pewarna coklat dan pes coklat/ emulco sehingga pekat.
2. Kemudian masukkan mentega dan kacau rata.
3. Bahagikann 2 aduna (satu bahagian kuning (warna asal) dan satu lagi dicampurkan dengan pewarna coklat dan pes coklat/ emulco).
4. Bakar adunan kek tadi secara berasingan warnanya dengan menggunakan loyang bulat 9".
5. Setelah kek masak dan sejuk, jadikan kek coklat sebagai lapisan bawah. Letakkan bahan filling diatasnya, kemudian letakkan dengna kek plain (warna kuning) diatasnya.
6. Kemudian sapukan krim pada keselururan kek Tuang coklat/ glaze keatasnya.
7. Hiaskan dengan morshino cheery dan daun ros yang dibuat dari coklat putih.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|