Tuesday, December 13, 2005

Resipi...Soto Jakarta

Bahan-Bahan Soto :

1kg bahagian dalam lembu seperti usus, babat, jantung, paru
250gm daging tetelan lembu
250cc santan
1250cc air
2 lembar daun salam
1cm lengkuas dititik
1 batang serai dititik
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
½ sudu teh lada sulah
2cm halia
1 sudu teh garam
3 batang daun bawang dihiris halus
1 batang seleri dihiris halus
4 biji tomato dipotong-potong
3 sudu makan bawang merah goreng


Bahan Sambal Rebus :

10 biji cili padi
4 biji cili merah
½ sudu teh garam
100cc air masak


Cara Membuat Soto :
Didihkan air, ikat kedua hujung usus dengan tali rafia. Rebus semua bahagian dalam lembu dan daging tetelan sampai empok. Jangan dibuang airnya, lebihan air rebusan akan dijadikan bahan stoknya.
Angkat, potong berbentuk dadu, lalu dimasukkan kembali ke dalam stok lembu tadi.
Kisar bawang merah, bawang putih, lada sulah, halia, dan garam, lalu tumis sampai harum.
Masukkan daun salam, lengkuas, dan serai. Gaul rata, lalu tuangkan ke dalam stok lembu tadi, gaul rata, masak hingga mendidih.
Masukkan santan sambil digaul-gaul, masak hingga seluruhnya masak.
Letakkan tomato dalam mangkuk, tuang dengan soto, lalu taburkan atasnya dengan daun bawang, seleri, dan bawang merah goreng.

Cara Membuat Sambal Rebus :
Rebus caili padi dan cili merah sebentar, toskan, kisar, lalu tambahkan garam dan air, gaul rata.


Nota : Biasanya di Jakarta, Soto Jakarta ini disajikan bersama-sama dengan Acar Campur Bening,Sambal Rebus, Emping Goreng, Kicap Manis, dan Limau Nipis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|