Tuesday, December 13, 2005

Resipi...TULANG RUSUK DAGING KAMBING DAN NASI AYAM

TULANG RUSUK DAGING KAMBING DAN NASI AYAM

Bahan-bahannya
2 tulang rusuk kambing

Bahan perasa
1 sudu kecil bawang putih
1 sudu kecil halia
secubit lada hitam kasar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk paprika pedas
1 sudu kecil serbuk perisa italian
1 sudu kecil oregano
garam secukup rasa
1 sudu kecil kulit lemon, diparut
1/2 cawan parsli segar, dicincang halus
mentega tanpa garam untuk disapur pada daging

Untuk Nasi Ayam
1 cawan beras
1 sudu besar pes nasi ayam Hainan
3 biji bawang putih
2 keping halia
1 1/2 cawan air

Cara-caranya
Perap daging kambing dengan bahan perasa semalaman dalam peti sejuk. Sapu mentega pada daging sebelum dipanggang sehingga masak.

Untuk Nasi Ayam: Masukkan semua bahan dalam periuk mikrowave, ditutup dan masak pada kuasa tinggi selama 10 minit. Buka penutup, kacau beras dan masak pada kuasa rendah untuk 10 minit lagi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|