Monday, December 05, 2005

Resipi...NASI SAMUKUN

Sumber: www.bernas.com.my

Bahan-bahan:
600g beras wangi
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah
60ml minyal
1.2 liter air
60g kacang panjang (potong halus)
40g pucuk paku (celup dalam air panas dan potong halus)
10 tangkai daun kesum (potong halus)
2 kuntum bunga kantan (potong halus)
300g ikan tongkol (panggang & tumbuk)
Garam secukupnya

Cara membuat:
Basuh beras, tus dan ketepikan. Kisar bawang dan cili merah dan sedikit air. Panas minyak didalam periuk dan masukkan kisaran dan biar hingga naik bau. Masukkan air dan kacau. Apabila mendidih, masukkan beras dan kacau rata. Kacau sekali-sekala hingga air diserap. Perlahankan api dan tutup periuk selama 10 minit. Tutup api dan tunggu sehingga nasi tidak terlalu panas. Gaul bahan yang dipotong halus dan ikan yang ditumbuk kedalam nasi. Bubuh garam secukup rasa. Tunggu 20 minit sebelum dihidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|