Monday, December 05, 2005

Resipi...BISKUT CAWAN HAZELNUT

BISKUT CAWAN HAZELNUT
Sumber: Jelita Oktober 2005

Bahan-bahannya
165 gram mentega
85 gram gula kastor
sedikit perasa vanilla
sedikit garam
1/2 biji telur, Gred B
250 gram tepung gandum
30 gram serbuk hazelnut

Cara-caranya
1. Pukul mentega, gula kastor, perasa vanilla dan garam seketika sampai lembut.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan tepung yang digaul dengan serbuk hazelnut.
4. Uli adunan sehingga menjadi doh.
5. Bentukkan dengan menggunakan acuan tat yang kecil.
6. Bakar hingga masak dengan suhu 170'C. Sejukkan.

Bahan untuk Topping
280 gram mentega
100 gram gula kastor
100 gram gula perang
1 biji telur
1 biji kuning telur
360 gram tepung
110 gram oat
3 gram baking powder
3 gram soda bikarbonat
sedikit garam
perasa vanilla
20 gram susu segar
100 gram coklat masakan

Cara-caranya
1. Pukul mentega, gula kastor, gula perang, perasa vanilla dan garam sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan kuning telur yang dicampur bersama. Kacau sebati.
3. Campurkan bahan lain kecuali susu segar di dalam adunan diatas. Kacau rata.
4. Tuangkan susu segar di dalamnya. Kacau sebati.
5. Dengan menggunakan tangan, ambil adunan sedikit-sedikit, bulatkan dan letakkan di dalam dulang pembakar.
6. Bakar hingga masak dengan suhu 160'C. Sejukkan.
7. Penyudahnya, ambil sedikit coklat masakan yang dicairkan dan sapu pada tart tadi. Letakkan 'topping' diatasnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|