Monday, December 05, 2005

Resipi...BISKUT BADAM STRAWBERI

Sumber: Jelita Oktober 2005

Bahan untuk Sugar Dough
165 gram mentega
85 gram gula kastor
sedikit garam
sedikit perasa vanilla
1/2 biji telur, gred B
250 gram tepung gandum

Cara untuk membuat sugar dough
1. Pukul mentega, gula kastor, perasa vanilla dan garam seketika sehingga lembut.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh.
4. Canai doh setebal 1/2 cm. Terap dengan acuan bulat dan susun diatas dulang pembakar yang dilenser dengan mentega.

Bahan untuk biskut
175 gram mentega
75 gram gula aising
1/2 sudu kecil perasa vanilla
1/2 sudu kecil pes lemon
1 1/2 biji kuning telur
sedikit jem strawberi untuk inti
sedikit coklat masakan untuk hiasan

Cara membuatnya
1. Pukul mentega, gula aising, perasa vanilla dan pes lemon sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Masukkan adunan didalam 'piping bag' yang diletakkan muncung bintang dan picitkan diatas bahagian tepi doh yang diterap bulat tadi.
4. Bakar sehingga masak dengan suhu 160'C, kira-kira 20 minit. Sejukkan.
5. Letakkan jem di tengah-tengah biskut.
6. Hiaskan degnan coklat masakan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|