Tuesday, December 13, 2005

Resipi...IKAN GARUPA DENGAN TAUHU

Bahan-bahannya
1 ekor ikan garupa
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa

Untuk Sambal
3 sudu besar bawang, dadu halus
1 sudu besar bawang putih, dadu halus
5 sudu besar cili merah, dadu halus
3 sudu besar jus limau purut
1 sudu kecil serbuk belacan goreng
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa

Untuk Tahu
1 keping tahu
1 cili merah, dihiris
1 batang daun ketumbar, dihiris
2 sudu kecil pes kicap pekat
1 sudu kecil gula

Cara-caranya
Ikan diperap dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng. Tumis bawang, bawang putih dan cili merah. Masukkan serbuk belacan dan jus limau purut. Kacau selama 10 minit. Tambah garam secukup rasa. Tuangkan sos diatas ikan garupa.

Potong tahu menjadi 4 persegi. Goreng tahu hingga keemasan. Ketepikan. Goreng cili merah dan daun ketumbar sehingga harum. Masukkan tahu, kicap pekat dan gula. Masukkan sedikit air. Tumis dan hidangkan bersama ikan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|