Tuesday, December 13, 2005

Resipi...Ayam Bakar Padang

Bahan-Bahannya :

1 ekor ayam dipotong empat bahagian
1 batang kayu manis
3 biji cengkih
5 lembar daun limau
½ lembar daun kunyit
2 batang serai
3 sdudu makan minyak goreng
500ml santan sedang-sedang kepekatannya
100ml santan pekat


Bahan-Bahan Dikisar :

4 biji cili merah
3 ulas bawang putih
4 buiji bawang merah
½ sudu makan jintan manis
½ sudu teh jintan
½ sudu teh lada
2cm halia
2cm lengkuas
3cm kunyit
3 biji buah keras



Cara Membuatnya :

Tumis bahan-bahan kisar dengan minyak goreng beserta kayu manis, cengkeh, daun limau,

daun kunyit dan serai hingga harum baunya dan masak.

Masukkan ayam, tumis dengan bumbu hingga ayam setengah masak.

Tambahkan santan cair, kecilkan api, masak hingga kuah tinggal sedikit.

Tambahkan santan pekat. Masak kembali hingga kuah mulai mengering, angkat dan sejukkan.

Setelah sejuk, lumur seluruh permukaan ayam dengan sisa kuah yang mengering.

Kemudian bakar hingga agak kekuningan.

Hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|