Tuesday, December 13, 2005

Resipi...PERIA SUMBAT & NASI CLAYPOT SAYURAN KANTONIS

Bahan untuk Peria Sumbat
1 peria, belah separuh buang biji, rendam di air garam dan bilas
100 gram daging cincang
1 sudu kecil bawang putih kisar
1 sudu kecil halia kisar
1 biji bawang besar, dicincang
1 sudu kecil serbuk kari
2 sudu besar santan
2 sudu besar minyak
2 biji telur, digoreng hancur

Untuk Nasi Claypot
1/2 paket pes nasi claypot kantonis
1 cawan nasi
4 sudu besar sayur campur
4 cendawan butang
4 abalon tiruan
8 asparagus
kicap pekat dan lada putih secukup rasa

Cara-caranya
Untuk membuat peria sumbat, tumis bawang putih halia, bawang besar dan serbuk kari bersama daging cincang. Masukkan santan dan telur goreng. Rebus peria dan sejukkan sebelum mengisi inti ke dalamnya.

Untuk memasak nasi, tumis pes claypot kantonis hingga harum. Masukkan sayur-sayuran, cendawan, asparagus dan abalon selama 5 minit. Masukkan nasi, gaul rata. Masukkan kicap dan lada putih. Hidang dengan peria.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|