Tuesday, December 13, 2005

Resipi...Dadar Gulung Udang

Bahan-Bahannya :

200gm udang putih dikupas kulitnya
3 biji telur ayam
2 batang daun ketumbar
1 sudu teh lada hitam halus
2 batang daun celery
2 ulas bawang putih
5 lembar daun ketumbar
3 biji cili merah
2 batang daun bawang
Garam dan lada secukupnya
Minyak goreng secukupnya



Cara Membuat Dadar (Untuk Kulit) :

Dalam sebuah bekas, pukul telur, sambil terus dipukul masukkan 3 sudu makan air,
garam dan lada secukupnya.
Kemudian buatlah dadar telur tipis-tipis menjadi beberapa keping. Ketepikan.



Cara Membuat Isinya :

Bawang putih dan udang yang telah dikupas dicincang.
Batang daun ketumbar, daun bawang dan daun celery dihiris kecil-kecil.
Cili merah dihiris tipis memanjang.
Tumis semua bahan tersebut hingga naik baunya.
Masukkan lada hitam, garam dan lada secukupnya.
Setelah masak, angkat.



Cara Membuat Dadar Gulung :

Ambil 1 keping telur dadar.
Letakkan adunan isi sebanyak 1 - 2 sudu makan di atas kepingan telur dadar.
Gulung rapat seperti membuat kuih dadar.
Lakukan untuk semua bahan dadar dan adunan isi terpakai seluruhnya.
Setelah itu potong-potong dadar

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|