Tuesday, December 13, 2005

Resipi...Bingka Siram

Bahan-Bahannya :

5 biji telur
500gm kentang dikukus dan dilecek
500ml susu cair daripada campuran 200ml susu pekat manis dan 300ml air
75gm gula pasir
3 sudu makan minyak goreng
½ sudu teh garam
½ sudu teh vanili
50gm badam
50gm kismis


Kuah Siram :

100gm gula pasir
50ml air
½ sudu the vanili



Cara Membuat Kuah Siram :

Campur semua bahan, larutkan di atas api kecil sambil digaul-gaul hingga licin dan rata.


Cara Membuatnya :

Pukul telur dan gula hingga gula larut, kemudian masukkan kentang garam minyak goreng
dan vanili sambil dimasukkan susu sedikit demi sedikit hingga susu habis dan adunan halus.


Masukkan ke dalam loyang. Kemudian masak dalam oven selama 15 minit.
Tabur atasnya dengan badam dan kismis.
Masukkan kembali dalam oven dan bakar lagi hingga masak.
Jika hendak dihidangkan siram dengan kuah siram.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|