Saturday, December 24, 2005

Resipi...Sambal Ikan Bilis dgn Belimbing Buluh

BAHAN-BAHAN:
20 ml minyak masak
30 gm cili giling
40 gm bawang merah
10 gm belacan
40 gm bawang besar
30 ml air
20 gm gula
150 gm ikan bilis
120 gm buah belimbing kecil
Garam secukup rasa


CARA MEMBUAT:

Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga ia menjadi kekuningan.
Tumiskan bahan-bahan seperti cili giling, bawang merah, belacan dan bawang besar. Biarkan sehingga naik baunya.
Tambahkan belacan ke dalam tumisan. Apabila cili sudah masak, masukkan air diikuti dengan menambahkan gula mengikut cita rasa anda.
Tambahkan belimbing yang telah dipotong tadi ke dalam tumisan. Sebelum dihidangkan, gaulkan bersama ikan bilis yang telah digoreng terlebih dahulu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|