Resipi...AYAM SAMBAL SIAM
(Sumber : Majalah Rasa Januari 2006/petikan dari Buku Favourite Dishes from Tunku's Kitchen)
500 g ayam dipotong kecil
150 ml santan pekat
30 ml minyak masak
Kisar:
20 tangkai cili kering
6 biji bwg merah
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
Hiris nipis:
6 helai daun limau purut
3 btg serai
4 cm lengkuas
3 cm belacan dibakar & kisar (saya tumbuk je)
2 sudu makan kerisik
garam
gula
hiasan:
2 helai daun limau purut (hiris nipis)
2 ulas bwg putih (hiris nipis & goreng garing)
Cara :
1. Panaskan minyak, goreng seketika hirisan kunyit bersama halia, bwg merah & cili kisar. Masukkan serai, lengkuas & belacan hingga naik bau. (Dlm senarai bahan2 kunyit dikisar, tapi kat cara-cara ni kunyit dihiris, jadi saya kisar je kunyit tu)
2. Masukkan ayam dan biarkan masak.
3. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
4. Perlahankan api dan biarkan mendidih. Masukan pula daun limau purut.
5. Angkat dan hiaskan, sedia untuk dihidang.
(Dlm cara-cara ni takde pulak dimention bila nak masuk kerisik, jadi saya masukkan last sekali, kacau2 5 minit kot pastu angkat).
0 Comments:
Post a Comment
<< Home