Saturday, December 24, 2005

Resipi...Kek Keju Kukus

Bahan A
3 biji putih telur
¼ suduteh cream of tartar
50gm gula halus
Pukul semua bahan A hingga kembang diketepikan

Bahan B
250 gm krim keju (cream cheese)
50 gm gula halus
2 sm susu sejat
3 biji kuning telur
125 ml cream putar (whipped cream)

Ayak ketiga2 tepung ini
40 gm tepong halus (superfine flour)
10 gm tepong castor
15 gm tepong jagung
Esen vanilla

Pukul krim keju, gula halus dan susu hingga sebati kemudian masukkan kuning telur, cream putar dan esen vanilla dipukul hingga sebati baru masukkan ketiga2 tepung dan dikacau hingga rata.

Setelah bahan B sebati masukkan Bahan A dengan cara kacau dan kaup, masukkan bahan A sebanyak 3 kali (bermakna ¼ bahagian) dikacau dan dikaup buatlah hingga bahan B habis. Masukkan kedalam loyang dan kukus sehingga masak.

Loyang berukuran 21.5 cm
Digrease dan dialas kertas.
Panaskan kukusan terlebeh dahulu biarkan betul2 panas.

Bahan topping
2 sm glaze apricot
2 sm air
Masak kedua2 hingga mendidih.

Bila kek dan sejuk sapukan bahan topping.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|