Tuesday, January 17, 2006

Resipi...CHOCOLATE OIL CAKE

Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan chocolate emulco
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuang dalam acuan 9 x 13 inci dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.


TOPPING COKLAT
Sumber: Misleha

300GM WHIPPING CREAM
400GM CHOCOLATE

Caranya mudah saja masak whipping cream dengan api sederhana bila dah mendidih buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu cair. Resipi nie just nice utk satu buku chocolate cake.

Note : Seeloknya kalau nak sapu kek esok, hari dah kena buat toppingnya lah maka just nice pekatnya tak perlu simpan dalam freeze.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|