Tuesday, January 17, 2006

Resipi...PES IKAN BAKAR

- untuk 4 ekor ikan kembong besar (jika ikan lebih, tambah bahan yer...)

Bahan-bahan
1. 6 batang serai dirincik halus
2. 8 ulas bawang merah
3. 4 ulas bawang putih
4. 5 biji cili merah
5. 1 buku kunyit hidup
6. 1 mangkuk santan (sedang2 pekatnya)

Metologi

1. Kisar semua bahan di atas.
2. Masukan sedikit garam (dan gula secukup rasa)
3. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan sedikit pekat


Bakar ikan (tak kirala ikan jenis apa, jgn ikan hiasan dah la.....), di atas pembakar arang atau letrik (letrik lagi ngam sbb environmental friendly....) sehingga ikan separuh masak.

Bila ikan sudah separuh masak, sapu Pes Ikan Bakar di atas ikan sama rata (boleh guna serai yang dititik sebagai penyapu Pes) hingga masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|