Thursday, February 09, 2006

Resipi...DAGING MASAM MANIS

Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan

BAHAN "A"
1 kg daging, cuci bersih dan potong ikut suka hati, toskan
100 g gula Melaka, dihiris
50 g asam Jawa, diramas dengan semangkuk air dan tapis
1 cawan minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa

BAHAN "B"
20-25 biji lada kering, digunting dan direndam
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
½ ibu jari kunyit
5 biji bawang putih
2 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan kasar

Cara Cara
Kisar halus semua bahan "B." Gaul rata rempah kisar dengan semua bahan "A" kecuali minyak. Perap selama 15 hingga 30 minit. Panaskan minyak. Masukkan daging yang telah diperap berserta rempahnya. Masak sehingga dagingnya lembut dan kuahnya pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|