Thursday, April 13, 2006

SEMUR DAGING

Bahan-bahannya:

1 kg Daging Lembu (topside - sbb kurang lemak) - dipotong kiub
10 biji bawang merah - kisar
8 biji bawang putih - kisar
2 cm Halia - kisar
1 biji Bawang Besar - dibelah 4
1 batang - Lobak merah - dipotong 4-5cm dan dibelah 4
Daun bawang - dipotong 4-5cm
1/2 botol Sos tomato Del Monte
1/2 tin Susu cair Ideal
Air secukupnya
Garam secukupnya
Lada hitam secukupnya - dikisar kasar
Minyak masak/Minyak sapi

Cara-caranya:

Perap daging dengan tiga bahan-bahan yang dikisar selama kurang/lebih setengah jam..
Tuang 2 senduk minyak dalam periuk.
Masukkan daging yang diperap. Masak sehingga daging bertukar warna putih dan keluar air sedikit.
Masukkan lobak merah dan gaul-gaul seketika.
Masukkan air (anggaran dua mangkuk).
Masukkan garam dan lada hitam secukupnya.
Biarkan air mendidih dan daging separuh empuk.
Masukkan sos tomato secukup rasa.
Biarkan mendidih sekali lagi sehingga daging empuk.
Masukkan bawang besar yang dibelah empat dan daun bawang.
Biarkan kuah pekat dan daging betul-betul empuk dan mesra dengan kuah.
Siap untuk dihidang.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|