Thursday, March 30, 2006

Resipi... Bebola Daging Ala-Thai

Bahan-bahan bebola:

10 biji telur puyuh di rebus
160 gm daging kisar
1 keping roti di jadikan serbuk
1 camca teh serbuk jintan manis
1 camca teh serbuk ketumbar
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh garam
1 biji telur di pukul (1/2 untuk mencelup)
Minyak untuk mengoreng terendam

Cara membuatnya:

1.Rebus telur dan buang kulitnya.
2.Sebatikan daging,serbuk roti,rempah dan garam serta setengah biji telur.Bahagikan 10.Masukan telur kedalam setiap satu bahagian dan bulatkan.Celup di dalam baki telur dan goreng hingga masak.

Bahan-bahan kuahnya:

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Minyak untuk menumis
1 batang serai di ketuk
11/2 camca besar perencah tom yam (peket)
150 ml air
4 - 6 tangkai cili padi
1/2 camca teh gula

Cara membuatnya:

1.Bawang merah,bawang putih dan halia di tumbuk halus
2.Panaskan minyak,tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi.Masukan serai dan rempah tom yam.Kacau hingga naik minyak.
3.Masukan air,cili padi dan gula.Biar elok pekatnya sebelum di tuang keatas bebola

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|