Friday, May 05, 2006

JERUK LIMAU

(sumber : The World of Indian Cooking - Isabel Moore)

Bahan2 :-

20 biji limau nipis
20 tangkai cili hijau
6 sudu besar garam kasar
4 helai daun salam kering, diramas hingga hancur
175g halia, dimayang halus macam mancis
300 ml jus limau nipis

Cara2 :-
basuh buah limau nipis dalam air sejuk & keringkan menggunakan tuala dapur.
belah 4, tapi jangan sampai putus. buang biji2nya.
belah 2 cili hijau tapi jangan sampai putus & kikis buang biji2nya (biarkan tangkainya)
susun selapis buah limau nipis dalam balang jeruk. tabur sedikit garam kasar & daun salam kering, diikuti dengan 2 - 3 cili & lebih-kurang 2 sudu besar halia. ulang langkah ni sampai semua bahan, kecuali 3 sudu besar garam kasar digunakan.
curah jus limau nipis ke atas campuran ni & goncang balang sehingga semua bahan sebati.
tutup mulut balang dengan kain bersih & ikat dengan tali. letakkan balang di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari untuk sekurang2nya 6 hari (setiap 1 hari, tambah 1/2 sudu besar garam kasar yang berbaki tadi hingga habis kesemuanya). goncang balang sekurang2nya 2 kali sehari. tiap malam, letakkan balang di tempat yang kering dalam dapur. pastikan setiap sudut balang didedahkan kepada cahaya matahari pada siang harinya ( be sure to turn the jar each day so that all the sides are exposed to the sun's rays).
jeruk sedia utk dimakan setelah 10 hari berlalu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|